Prvi CERN - Solvay internacionalni kamp za srednjoškolce


U oktobru 2023. održan je prvi internacionalni kamp za srednjoškolce u CERNu. U programu učestvovalo je 30 srednjoškolaca iz 28 zemalja. Imala sam tu čast i zadovoljstvo da im budem profesor fizike i da ih zajedno sa kolegama iz CERN-a vodim kroz ovaj magični svet nauke! Više o kambu i celom događaju možete pogledati na mom TikTok nalogu.

Ukoliko si srednjoškolac i imaš više od 16 godina, za ovaj kamp možeš se prijaviti putem sledećeg linka:

https://solvay-education-programme.web.cern.ch/student-camps

CERN Science Gateway


Oktobra 2023. godine imala sam tu čast i zadovoljstvo da učestvujem u otvaranju najnovijeg CERNovog edukativnog centra Science Gateway-a. Video ceremonije otvaranja, u kojem sam takođe bila počastvovana da dam ličnu izjavu (na 1:27 u videu), možete pogledati ovde:

Ceremonija otvaranja CERN Science Gateway-a: poruka najboljih nastavika fizike iz celog svetaInternacionalna i nacionalna obuka u CERN-u


Zdravo, ja sam profesor fizike dr Marina Dorocki. Nakon učešća na internacionalnoj dvonedeljnoj obuci i nedeljnoj nacionalnoj obuci u CERNu, odlučila sam da svoje znanje prenesem Vama.

Tokom boravka u CERNu, upoznala sam 47 fizičara iz 38 država iz celog sveta, specijalno odabranih na konkursu koji je bio otvoren za ceo svet.

Ukoliko predajete fiziku, možete i sami konkurisati za sledeći program za nastavnike, prateći konkurse na sledećim linkovima:Tokom obuke, posetila sam 2 detektora elementarnih čestica. CMS na dubini od 100m i ALICE detektor na 53 metra ispod zemlje. Jedina fabrika antimaterije na planeti, bila je prava poslastica. Slušajući oko 50 predavanja najeminentnijih naučnika iz celog sveta koji se bave najrazličitijim oblastima, od fizike plazme, pa do metodike rada u nastavi fizike, stekla sam mnoga znanja koja ću preneti Vama.Pored dva detektora, posetila sam i druge značajne delove CERNa : Sinhrociklotron, kontrolnu sobu ATLAS i CMS eksperimenta, kontrolnu sobu NASAe, fabriku antimaterije i čuvenu S’Cool Lab laboratoriju za nastvu fizike.

Sve navedeno, imaćete prilike da vidite, kao da ste bili tamo, u mom serijalu “Prvi srpski vodič kroz CERN”.

The Globe


Snhrociklotron